Blog
Tisztelt Cím!
pektin, lekvárkészítéshez zselésítőszer érdekelne.
Szeretném tudni, hogy nem lehet Önöknél kapni?
Köszönjük kérdését.
Igen lehet, van a kínálatunkban több féle.
A pektineknek nagyon sok fajtája van, ez az az anyag ami az élő szervezetek sejtfalát alkotja, tehát összetartja.
Elsősorban állati, és növényi, de vannak már szintetikusak is. Állati eredetű a zselatin, az-az csontenyv. Általában sertés, vagy marha csontból, cupákból vonják ki. Ebből 5 fajtát forgalmazunk, 200, 250 bloomos marhát és 80. 180, és 240 bloomos sertést. A bloom indexszám a kocsonyásodásra vonatkozik, az alacsony szám lágy rezgős a nagy keményebb törékeny kocsonyásodásra utal.
Növényi kocsonyásító anyagoknál ez sokkal bonyolultabb, mivel sok olyan növény van amiből ezt olcsón ki lehet vonni, aránylag nagy mennyiségben. A leg elterjedtebb, a guárbab, /guárgumi/ és a szentjánoskenyér /szentjánoskenyérmag liszt/. Ezeket megtalálja kínálatunkban. Almában nagyon kevés a pektin, ezért, ha lát a polcokon "Almapektint" ez szerintem fantázia név, annyi köze van az almához, mint Tibinek a Tibi csokihoz. Jobb esetben más növényből, gyümölcsből kivont, rosszabb esetben szintetikus pektint tartalmazhat. Szinte minden pektin lassú főzéssel fejti ki a kocsonyásodási hatását. Hazai gyümölcsben szerintem a birsben, és a szilvában van a legtöbb. Előbbi. több óra, míg a szilvát, akár egy napig lassan főzik, hogy kellőképen besűrűsödjön.
Üdvözlettel
Kévés Béla
Jó, házipálinkát főzni kevesen tudnak, pedig egy kis odafigyeléssel remek italokat készíthetünk.
Cikkünkben összeszedjük azokat a praktikákat, amiket a nagyoktól lestünk el.
Nehéz elképzelni olyan háztartási terméket, amit több célra lehetne felhasználni, mint a szódabikarbónát.
Amellett, hogy eltávolítja a házban megbújó kellemetlen szagokat, a süteményeket megemeli a sütőben, segíti tisztára mosni a koszos edényeket, ez a termék még számos gyógyászati célra is felhasználható.
Ha kicsit jobban megismerjük a szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát) kémiáját, akkor megértjük, hogy miért is használhatjuk a konyhában és a gyógyászatban is. A nátrium-hidrogénkarbonát enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Bikarbonát-ionból (HCO3-), és nátrium-ionból (Na+) áll. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható.
Sportolók, nehéz fizikai munkát végzők számára az RDA (orvosok által ajánlott mennyiségnél) nagyobb adagokra is szükség van, főleg abban az esetben, ha a szedésével kapcsolatos semmilyen kockázati tényező nem áll fenn (itt a közhiedelemben elterjedt vesekőre gondolunk pl.).
A C-vitamin kiegészítés nagyon fontos ahhoz, hogy az aktív életet élő egyén immunrendszere tökéletesen működhessen.